Yerba mate to popularny w Ameryce Południowej napar z wysuszonych liści i młodych gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Rozgłos przyniosły mu właściwości prozdrowotne i pobudzające, przez co zyskuje on coraz większą popularność w Europie i Ameryce Północnej. 

Zalety spożywania naparu

Badania przeprowadzane w Argentynie (i w 2007 roku także w Polsce) wykazały, że napar Yerba mate zawiera dużą ilość polifenoli, które tak jak wszystkie antyoksydanty, mają właściwości przeciwutleniające. W kolejnych badaniach przeprowadzanych w różnych miejscach na świecie stwierdzono działanie obniżające poziom złego cholesterolu, przyspieszenie gojenia się ran, czy też pozytywny wpływ na regenerację endometrium u kobiet. Amerykańskie badania z 2001 i 2006 roku, przeprowadzane zarówno na zwierzętach, jak i ludziach, jednoznacznie wskazały na korzystne działanie Yerba mate w leczeniu otyłości. Spożywanie naparu między innymi skutecznie ogranicza apetyt i przyspiesza uczucie sytości, co prowadzi do utraty wagi.

Od czego zacząć?

Spożywanie yerba mate w postaci naparu wymaga niewielkich nakładów. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w dobrej jakości susz, który bez problemu znaleźć można w sklepach internetowych. Na rynku istnieje obecnie wiele odmian i marek produktu, o różnym stopniu intensywności i aromacie. Drugim ważnym elementem jest matero. Matero to naczynie, w którym parzymy susz. Tradycyjnie wykonuje się je z wydrążonego owocu tykwy lub z drewna drzewa palo santo (gwajakowca lekarskiego) charakteryzującego się intensywnym zielonym kolorem i specyficznym żywicznym zapachem. Współcześnie wykorzystuje się także naczynia metalowe i ceramiczne. Trzecim elementem jest bombilla, czyli metalowa, często posrebrzana rurka zakończona sitkiem, za pomocą której pije się przygotowany napar. Do tego dochodzą inne akcesoria, takie jak pojemniki do przechowywania suszu, czy szczoteczki do czyszczenia bombilli. Wszystko, co potrzebne włącznie z instrukcją dla początkujących, bez trudu znaleźć można w sklepach online.