Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

0
94
ostropest

Ostropest to roślina znana i używana już w czasach starożytnych. Pierwotnie występował w ciepłych regionach Europy, Azji i Afryki. Obecnie jest uprawiany niemal na całym świecie jako roślina lecznicza. Olej z ostropestu plamistego dzięki swojemu unikatowemu składowi, wpływa korzystnie na zdrowie oraz urodę.

Podstawową substancją czynną ostropestu jest sylimarina, która korzystnie wpływa na wątrobę a ponadto ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Nasiona ostropestu plamistego zawierają znaczne ilości wielonienasyconych tłuszczów Omega 6, oraz tzw. kwas oleinowy (występujący również w oliwie z oliwek), który należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona ostropestu zawierają dużą dawkę witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem, i korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny. Dodatkowo ostropest jest szczególnie zasobny w witaminy C i K, fitosterole, flawonaidy, aminy biogenne (histaminę i tyraminę), kwasy organiczne.

Olej z ostropestu działa szczególnie dobroczynnie na pracę wątroby i nerek. Regularne przyjmowanie, oczyszcza organizm z toksyn oraz chroni przed negatywnym wpływem produktów przemiany materii. Stymuluje regenerację komórek wątroby, dlatego jest szczególnie polecany osobom uzależnionym od alkoholu oraz chorym przewlekle na wirusowe zapalenie wątroby. Obniża poziom cukru we krwi, i sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Kwas linolinowy, jeden ze składników oleju z ostropestu, zapobiega nowotworom. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyutleniającym ostropest znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób skóry. Zwalcza atopowe zapalenia skóry, oparzenia i wpływa pozytywnie na gojenie ran. Olej z ostropestu plamistego jest składnikiem wielu kosmetyków nawilżających oraz regeneracyjnych. Wpływa na poprawę elastyczności skóry. Zmniejsza zmarszczki oraz zaczerwienienia skóry.

Olej z ostropestu jest substancją bezpieczną i może być przyjmowany w postaci doustnej – dwie łyżeczki dziennie. Może być dodawany do potraw. Z uwagi na wpływ na wątrobę ma zdolność do obniżania stężenia niektórych leków. Nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Przed użyciem warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.